سولفات روی چیست؟
سولفات روی
روی عنصری است که سبب انجام فعالیتهای فیزیولوژیک گیاه شده و این فعالیتها نقش مهمی در فتوسنتز، شکل گیری قند، سنتز پروتئین، حاصلخیزی خاک، و مقاومت در برابر فعالیت مضر میکروارگانیزم ها دارند. کمبود روی سبب افت محصول و پایین آمدن کیفیت آن میشود. تجزیه خاک و برگ نتایج خوبی در مورد احتمال کمبود روی و سایر ریزمغذی ها می دهد. سولفات روی یکی از منابع مهم تامین روی مورد نیاز گیاهان است. حلالیت سولفات روی بسیار وابسته به pH خاک است. سولفات منیزیم نیز قابلیت دسترسی روی و جذب توسط ریشه را افزایش می دهد.
ذرت، گندم، برنج، سویا، نخود، سورگوم، مرکبات، انگور و درختان مرکبات نسبت به سایر درختان میوه مانند سیب، گلابی و هلو نسبت به کمبود روی حساستر هستند. در مقابل گیاهان هویج، سبزیجات و جو نسبت به کمبود روی مقاوم هستند. در گیاهانی که دچار کمبود نیتروژن هستند، نشانه های کمبود روی بیشتر میباشد.
حضور کربنات کلسیم در خاک سبب افزایش pH خاک شده و قابلیت دسترسی گیاه به روی را کاهش می دهد. مقادیر بالای فسفر و مس در خاک نیز موجبات کاهش روی را در پی دارد.
کمبود روی در کشاورزی
بیش از نیمی از زمینهای زراعی کشور دارای کمبود روی است که سبب کاهش 50 درصدی بازدهی تولید محصولات گردیده است. دلایل اصلی کمبود روی در خاکهای کشورمان عبارتست از :
آهکی بودن خاکهای زراعی
مصرف بی رویه کودهای فسفاته
حجم بالای بی کربنات در آب آبیاری
استفاده نادرست از کودهای حاوی روی
علایم کمبود روی در گیاهان
رنگ سبز کمرنگ یا زرد در برگهای جوان
لکه های سوخته در میان رگبرگها در برگهای نسبتاً مسن
زرد رنگی برگهای جوان انتهای شاخه
کوچک ماندن گیاه
خشکیدگی بعضی از بافتها
تأخیر در رسیدگی و بلوغ و رشد نامناسب میوه ها
ریزش میوه های درختان دانه دار و هسته دار در طول تکامل
کلفتی پوست و ضخیم شدن لایه سفید رنگ مرکبات
مقدار مصرف
سولفات روی 200 تا 400 گرم برای هر درخت ، 20تا 40 کیلوگرم در هکتار برای کشت خطی و 5/1 برابر آن برای کشت دست پاش میباشد. کلات روی نیز بسیار مؤثر است ولی تهیه سولفات روی ارزانتر و اقتصادی تر است.
جهت خرید سولفات روی، پایین صفحه بخش پیوندها، روی گزینه خرید سولفات روی کلیک کنید.
منبع:
https://shayankar.ir