لطفا چند لحظه صبر نمائید

کاربرد گوگرد در خشک کردن میوه

کاربرد گوگرد در خشک کردن میوه
گوگرد یکی از عناصر اصلی واکنش های بیوشیمیایی و یک ماده مغذی ضروری برای همه موجودات زنده است .یکی دیگر از کاربردهای ترکیبات عنصر گوگرد مانند دی اکسید گوگرد خاصیت نگهدارنده آن است. این ترکیبات به عنوان نگهدارنده مواد غذایی مانند میوه های خشک مانند کشمش، زردآلو خشک و آلو برای نگهداری بلند مدت به کار می رود.
گوگرد با هدف آنتی اکسیدان در برخی از میوه های خشک برای محافظت از رنگ و طعم آنها استفاده می شود. مثلا در کشمش، هلو، سیب و زردآلو خشک به منظور پیشگیری از واکنش های قهوه ای کننده که رنگ و طعم میوه ها را  تغییر می دهد، از دی اکسید گوگرد استفاده می کنند. دی اکسید گوگرد و سولفیت ها سالهاست که در صنایع غذایی مختلف استفاده می شوند. این ترکیب نخست در اواسط قرن 17 به عنوان یک افزودنی غذایی به کار گرفته شد و بعدها گسترش یافت.
استنشاق یا مصرف دی اکسید گوگرد توسط افراد حساس سبب بروز آسم می شود.به همین دلیل معمولا به تولیدکنندگان و فراوری کنندگان مواد غذایی هشدار داده می شود تا استفاده از سولفیت ها را در مواد غذایی از جمله میوه های خشک کاهش دهند.

 

روش خشک کردن میوه با گوگرد
نگهداری میوه ها به صورت خشک هزاران سال قدمت دارد و روشی مفید، مناسب و ارزان بوده و میوه های خشک به فضای کمتری برای نگهداری نیاز دارند. خشک کردن مواد غذایی با حذف رطوبت اضافی جهت پیشگیری از پوسیدگی صورت می گیرد. خشک کردن با حرارت دادن مواد غذایی جهت تبخیر رطوبت و آب انجام می شود. یکی دیگر از روش های خشک کردن میوه ها با استفاده از گوگرد و ترکیبات آن است که در این روش میوه ها داخل سینی یا جعبه های منفذ دار چیده شده و با گوگرد دود داده می شوند. میزان گوگرد حین خشک کردن میوه ها نباید بیش از ۴۰ تا ۸۰ گرم در متر مکعب باشد. دود گوگرد مورد استفاده در این روش سبب نرم ماندن میوه های خشک شده و دیرتر فاسد می شوند. همچنین اینکه رنگ آنها تیره نشده و ویتامین های سی و آ در آنها حفظ می شود.
روش دیگر خشک کردن، شناورسازی میوه ها در محلول های گوگرد دار است که سرعت و سادگی آن بیشتر است. جهت ساخت این محلول، یک تا یک و نیم قاشق مرباخوری از ترکیباتی مانند بی سولفیت، سولفیت یا متا بی سولفیت سدیم در یک لیتر آب حل کرده و سپس میوه های ورقه شده را به مدت پنج دقیقه و میوه های نصف شده را به مدت ۱۵ دقیقه در این محلول قرار می دهیم. سپس میوه ها در زیر آب سرد شسته و روی سینی های توری قرار می دهیم تا خشک شود.
دی اکسید گوگرد و سولفیت های مختلف به دلیل خاصیت نگهدارنده، آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریال در بسیاری از بخش های دیگر صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.

مضرات خشک کردن با گوگرد
در صورت ابتلا به آسم، خطر حملات آسمی در مجاورت این مواد ذکر شده بیشتر خواهد بود. در غیر این صورت، بروز آلرژی به سولفیت به صورت علائمی شبه آسم مانند خس خس سینه و مشکلات تنفسی خواهد بود. در صورت مصرف میوه خشک همیشه داروهای استنشاقی و سایر داروهای آسم یا ضد حساسیت را در دسترس خود داشته باشید.
سولفیت ها نمک های غیر آلی هستند که حاوی پروتئین نیستند بنابراین نمی توانند باعث واکنش های آلرژیک واقعی نسبت به مواد غذایی شوند. البته خود میوه ها حاوی مقدار کمی پروتئین هستند و می توانند یک واکنش آلرژیک واقعی ایجاد کنند. اگر بعد از خوردن میوه های خشک، علائمی مثل آسم ، کهیر ، تورم صورت و یا بثورات پوستی در شما ایجاد شود، می تواند ناشی از حساسیت به میوه باشد تا حساسیت به سولفیت.
مرگ ناشی از حساسیت به سولفیت ناشی از آنافیلاکسی، حساسیت شدید یا واکنش آلرژیک است که سبب اختلال در سیستم گردش خون و تورم گلو می شود. اگر حساسیت شدید به سولفیت دارید از پزشک خود بخواهید که آدرنالین تزریقی برای شما تجویز کند و همیشه آن را با خود داشته باشید.

منبع:

https://www.jahaneshimi.com