لطفا چند لحظه صبر نمائید

معرفی نیترات پتاسیم

نیترات پتاسیم
نیترات پتاسیم با فرمول شیمیایی KNO3 دارای 13 درصد نیتروژن و 46 درصد پتاسیم می­ باشد که در صنایع غذایی، داروسازی و کشاورزی کاربرد دارد. این ترکیب بیشترین کاربرد را در صنایع کشاورزی به عنوان کود پتاسیم نیترات جهت رفع نیاز گیاهان نسبت به نیتروژن و پتاسیم است. این ترکیب غیر قابل اشتعال است ولی سبب تسریع سوخت مواد اشتعال زای دیگر می شود. اگر مقدار زیادی از این ماده در آتش بسوزد و یا اگر برای مدت زمان طولانی ای در مجاورت حرارت و گرما قرار بگیرد، خطر انفجار وجود خواهد داشت. از نام های دیگر این محصول می توان به نیترات پتاس و سالتپتر(SALTPETRE)  اشاره کرد.
 

 
 نیتروژن جز اصلی کلروفیل گیاهان است. کلروفیل سبب می شود تا گیاهان بتوانند از نور خورشید برای تولید کربوهیدرات ها از آب و کربن دی اکسید طی فرایند فتوسنتز استفاده کنند. نیتروژن جز اصلی اسید های آمینه و ساختار پروتیین ها نیز می باشد. بعضی از پروتئین ها در ساختار و بعضی دیگر به عنوان آنزیم در گیاهان فعالیت می کنند.بدون پروتئین گیاه خشک می شود و از بین می رود.
علاوه بر ATP، نیتروژن ماده ی اصلی تشکیل دهنده ی اسید های نوکلییک مانند DNA است.که اجازه می دهد سلول ها و در نتیجه کل گیاه رشد و تکثیر یابد. به طور کل  بدون نیتروژن ادامه ی زندگی برای گیاه غیر ممکن می شد.

پتاسیم به عنوان یکی از عناصر اصلی  و مغذی است که گیاهان به مقدار فراوان به آن نیاز داشته و بعد از نیتروژن یکی از مهم ترین عنصر هایی است که توسط گیاه مورد استفاده قرار می گیرد. پتاسیم بر شکل، اندازه، رنگ و کیفیت محصول اثر می گذارد.گیاهان این عنصر را به شکل یونی خود یعنی K+ جذب کرده و مورد استفاده قرار می دهند. این ماده در هنگام فتوسنتز موجب باز و بسته شدن منافذ گیاه می شود و جذب CO2 را تنظیم می کند. موجب فعال شدن آنزیم ها شده و در تولید ATP نقشی اساسی ایفا می کند.
همچنین پتاسیم در تنظیم آب گیاهان مورد استفاده قرار گرفته و موجب تنظیم فرایند اسمزی گیاهان می شود و مقاومت گیاه نسبت به خشکی را بهبود می بخشد. تولید نشاسته و پروتئین نیازمند عنصر پتاسیم است. کمبود پتاسیم موجب ایجاد اختلالات جدی در گیاه نظیر زرد شدن حاشیه ی برگ ها در قسمت میانی و پایینی گیاه، کاهش رشد،کاهش حرکت آب در گیاه و خشک شدن ، افزایش حساسیت گیاه به تغییرات خشکسالی و دما و ریزش برگ ها می گردد.

 

کاربرد نیترات پتاسیم
کود پتاسیم نیترات به عنوان یک منبع مناسب در گیاهانی که به کلر حساس هستند و نمی توانند از کود های پتاسیم کلرید استفاده کنند بسیار مناسب است. این ماده برای رشد در گیاهانی مانند گوجه فرنگی ،پسته، تنباکو،سیب زمینی، سبزیجات برگ دار مثل کاهو و انواع کلم ها، مرکبات و هلو مناسب است. علاوه بر کاربرد کود در کشاورزی از نیترات پتاسیم، در صنایع غذایی (محافظت از گوشت در برابر میکروب ها و  حفظ رنگ و طعم گوشت و پنیر)، صنایعی مثل تولید خمیردندان، تولید شیشه، ساخت مواد منفجره برای استخراج معادن و عملیات های عمرانی، فلزکاری، ساخت مواد آتش بازی و مورد استفاده قرار می گیرد. از ترکیب نیترات پتاسیم با شکر می توان مواد منفجره و سوخت موشک نیز تهیه کرد.

مزایای نیترات پتاسیم در کشاورزی
مناسب در خاک ها و آب های شور و بی کیفیت
حلالیت بالا در آب
خاصیت انباداری بالا
سازگاری با دیگر کودها
غیرفرار بودن
دارا بودن نیتروژن به فرم نیتراتی
شامل کاتیون پتاسیم (K+) و آنیون نیتران (NO3-)
جذب موثر توسط ریشه گیاه
بی خطر بودن به ریشه در دماهای بالا
افزایش مقاومت گیاهان به خشکی
افزایش انشعابات ریشه گیاه و در نتیجه جذب بهتر آب و مواد غذایی از خاک.
عاری از کلرید
تاثیر مثبت بر اندازه، ظاهر و ارزش غذایی میوه­ ها
 

روش مصرف کود نیترات پتاسیم
به دلیل حلالیت بالا و غیر فرار بودن ترکیبات کود پتاسیم نیترات به روش­های مختلفی ازجمله مصرف خاکی، کودآبیاری و محلول پاشی قابل استفاده می­باشد. این ترکیب بیشتر برای محصولاتی از جمله گوجه فرنگی، پسته، مرکبات، هلو، سیب زمینی و سبزیجات برگ دار مثل کاهو و کلم که به کلر حساس هستند و نمی ­توان از پتاسیم کلرید استفاده کرد، مناسب می­ باشد. توصیه های زیر در مصرف نیترات پتاسیم مفید است:
 
زمانی که نیمی از مخزن از آب پر است کود جهت انحلال به آن اضاف شود
دمای آب بر سرعت انحلال بسیار موثر است به گونه ای که با افزایش دما سرعت انحلال بیشتر می شود.
جهت جذب بهتر عناصر غذایی، محلول پاشی در اوایل صبح یا اواخر روز انجام شود.
هنگامی که PH محلول کمی اسیدی ( PH 4-5) باشد جذب مواد غذایی افزایش می  ­یابد
سطح PH محلول نهایی زیر 4 باعث سوزش برگها می ­شود.
جدول پیشنهادی میزان محلول پاشی نیترات پتاسیم در محصولات مختلف
محصولات غلظت(%) زمان استفاده
مرکبات 1-4 یک تا چهار  بار در قبل از شکوفه ، پس از شکوفه و در طول مرحله میوه دهی
سیب و گلابی 8 جهت شکستن خواب زمستانه
2 دو تا چهار  بار در فاصله 10 روزه (در طول رشد میوه)
1 برای کنترل آفت پسیل همراه با حشره کش ها
0,5-1 یک بار، دو هفته قبل از برداشت محصول (برای طولانی کردن ماندگاری میوه)
هلو و شلیل 10 جهت شکستن خواب زمستانه
1-2 دو تا چهار  بار در فاصله 10 روزه (در طول توسعه میوه)
0,5-1 یک بار، دو هفته قبل از برداشت محصول (برای طولانی کردن ماندگاری میوه)
هویج 2 دو هفته بعد از ریشه دهی
ذرت 2-4 دو بار در زمان پرشدن دانه ها
خیار 1-4 دو تا چهار بار در طول مرحله میوه دهی
بادمجان 1-4 دو تا چهار بار در طی مرحله میوه دهی
گل ها 0,5-1 سه تا چهار بار در طول دوره رشد رویشی زیاد
سیب زمینی 2 دو تا چهار بار در مرحله گل دهی
1-2 اسپری های پیشگیرانه هفتگی در هنگام خطر سرمازدگی
برنج 2-4  سه بار در مرحله پنجه زنی ، شروع خوشه و در انتهای گل دهی
آفتابگردان 1 یک بار قبل از گل دهی
گوجه فرنگی 4 دو تا شش بار 2 ماه قبل از برداشت محصول هفته ای یکبار  
سبزیجات 1-4 دو تا چهار بار در طی مرحله رشد
گندم 2-4 یک بار در مرحله قبل از گل دهی و دو بار در مرحله پر شدن غلاف ها
 

صنایع دیگر

این ماده در تولید شیشه، ساخت مواد منفجره برای استخراج در معادن و کار های عمرانی ،فلزکاری ،ساخت مواد آتش بازی و مورد استفاده قرار می گیرد. از واکنش KNO3 با شکر می توان مواد منفجره و سوخت موشک نیز تهیه نمود.

منبع
https://www.mbkchemical.com
مقایسه 0 انصراف